ПРЕПОРУКА КЦК- ДЕЗИНФЕКЦИЈА КУЛТУРОМ

Preporuka15

 

ПРЕПОРУКЕ КЦК 15
КЊИГА
Усправна земља,
аутор Васко Попа. Издавач: Вук Караџић, Београд, 1972. Васко Попа (1922, Гребенац крај Вршца- Београд, 1991) јесте песник модерног израза после кога ништа у поезији на српском језику није исто. Иако је присутан у читанкама и лектирама, Васко Попа је лековит песник, његова поезија-препорука за сваког читаоца и за сваку прилику. Треба му се враћати и откривати његову поезију, реч по реч. Наравно, мислимо на читаоце наклоњене поезији, на оне отвореног ума и духа. За књигу УСПРАВНА ЗЕМЉА, можемо рећи да је сигурно била изненађење за време у којем се појавила, такође, да је то био смео и храбар потез издавача. Ко буде кренуо у читање и откривање поетике УСПРАВНЕ ЗЕМЉЕ, разумеће да је у пет кругова песама: Ходочашћа, Савин извор, Косово Поље, Ћеле-Кула, Повратак у Београд, аутор одао признање и поштовање највећим знамењима српске духовне традиције и историје. Бављење српским традиционалним вредностима уз понирање у дубоко порекло праслика колективне свести има посебан значај у овом случају, не само због пробијања идеолошких блокада у друштву које је српску историју од пре Другог светског рата жестоко маргинализовало, него и због тога што вековну прашину са светосавских симбола, поука и манастирских записа и икона скида једним дахом баш песник, пореклом Румун. Васко Попа осећа српску духовну заоставштину као своју и отвара простор многима који ће се затим сетити Савиног пута и кренути на ходочашћа по истој мапи: од Хиландара, Жиче, преко Манасије, Каленића, Сопоћана, Сент Андреје. У овој књизи битан је и повратак. Песме посвећене београдским културним и историјским знаменитостима уливају се у претпоследњу, Велики господин Дунав, која се издваја бојом и динамиком и открива Дунав као жилу куцавицу Београда, реку која овај град чини препознатљивим и привлачним.
Књига је лековита, да се вратимо на почетак, због свега поменутог, али најпре због тога што је то брижљиво исклесана поезија, без ичег сувишног, поезија која нас учи да се бавимо суштином и да препознамо лепоту око нас.
КЊИГА ЗА ДЕЦУ (узраст од 4 до 8 година )
Тајне зеленог солитера, аутор Сања Матијашевић, издавач: ИК Дедић, 2019. Књига открива тајне шуме, уз веверицу Цицу и шумара Часлава и њихово необично дружење.Ова књига упознаје најмлађе читаоце (а и све остале) са природним процесима, променама и животом шуме. Поред обраћања пажње на значај очувања природе, развија код деце позитивна осећања, емпатију и према људима и према животињама. За кратко време, ова књига је освојила срца најмлађих читалаца...
ФИЛМ
КЛОПКА, 2007, редитељ Срдан Голубовић, српско-немачко-мађарска продукција, по роману Ненада Теофиловића. Сценарио: Мелина Пота Кољевић и Срђан Кољевић. Сврстан међу 10 најзначајнијих филмова на Берлинском филмском фестивалу 2007, тада је одржана и светска премијера у немачкој верзији. Главне улоге: Небојша Глоговац, Наташа Нинковић, Аница Добра, Мики Манојловић, Марко Ђуровић. Музика: Марио Шнајдер.
Време дешавања радње филма је постмилошевићевска Србија, доба приватизације државних фирми и криминалних активности које уз то иду... Суштина филма је у моралној дилеми: убити да би се помогло детету или се препустити судбини. Срећан живот младог брачног пара који припада тзв, средњој класи (инжењер у државној фирми и наставница у школи) мења се због ретке срчане болести сина а операција у иностранству која би помогла детету кошта много више него што они могу да прикупе и позајме у том тренутку, кредит од банке им није одобрен. Младен, отац детета (Небојша Глоговац) добија понуду која би могла решити овај проблем али представља клопку... Одлична глума, пре свих сјајног и незаменљивог Небојше Глоговца, у највећој мери доприноси утиску који овај филм оставља на гледаоце, а поред тога и зналачки осмишљен сурово-реалистичан заплет у којем свако може да се препозна. Због тога не чуди што је филм освајао највеће награде на домаћим и светским филмским фестивалима (Врњачка Бања, 2007; Софија, 2007; Сеул, 2008...).
ПОРУКА
Васко Попа,(песма КОСОВО ПОЉЕ):
Поље као ниједно
Над њим небо
Под њим небо
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates