ПРЕПОРУКЕ КЦК - ДЕЗИНФЕКЦИЈА КУЛТУРОМ

ПРЕПОРУКЕ КЦК 18

КЊИГА

ДОВОЉНО, поезија, аутор: Вислава Шимборска (1923-2012). Издавач: КОВ, Вршац, 2012. Превала с пољског Бисерка Рајчић. Ауторка која је рођена и живела у Пољској, повезала два века и многе контраверзе и чуда свог времена пренела у књиге, пре свега, у поезију. Добитница Гетеове, Хердерове и Нобелове награде, превођена је на око педесет језика. Код нас су њеним књигама посебну пажњу посветили у Књижевној општини Вршац, познатом издавачу, пре свега по томе што предност даје поезији. А песме Виславе Шимборске су разумљиве и преко језичке баријере. Она трага за смислом и ми га откривамо и онда када се истиче сва ефемерност бесмисла који такође треба означити и препознати. Књига која не обавезује обимом, али садржајем нас везује и задржава да сазнамо нешто више о времену, људима, приликама и неприликама, стварима које нас окружују а понекад су знакови нечег значајног и пресудног... ДОВОЉНО треба прочитати. Тако ћемо боље упознати свет, како Шимборска каже: Постоје они који спретно обављају живот./Одржавају у себи и око себе ред./Имају за све начин и исправан одговор.// Од прве одгонетају ко је кога, ко је с ким,/ у ком правцу, куда.//... понекад им завидим/ - на срећу то је пролазно.

КЊИГА ЗА ДЕЦУ

РАЗБИБРИГАЛИЦЕ, песме, аутор: Милош Милошевић Шика. Издавачи: КУД Вук Караџић, Грабовац, Доситеј, Горњи Милановац, 2019. Књига за децу у којој могу уживати и старији. Наслов је препоручује за ово време обремењено бригама, а са корица проговарају   Анита Пешић, уредник и проф. др Предраг Јашовић, стручњак за дечију књижевност. Анита Пешић: Пред нама су дечачком маштом исклесани стихови које је Милош Милошевић Шика обојио љубављу, зачинио хумором и сервирао их деци на њима допадљив и пријемчив начин. Предраг Јашовић: Најдражи прваци ће моћи лепо да се забаве, мало насмеју, много тога науче, па и постиде, јер се у овој књизи много, много говори о љубави и то оној правој, највећој о којој се само ћути и пева.

Повероваћемо уреднику и рецензенту и због оваквих стихова: Једна лепа комарица

                                                                                                      и њен партнер, леп комарац,

                                                                                                      заљубљени до ушију

                                                                                                      мењали су лета правац.

                                                                                                      (Љубавна несмотреност)

ФИЛМ / ЗА СВЕ УЗРАСТЕ

ЉУБAВ И САНШАЈН, 2019, (LOVE AND SUNSHINE). Режија: Ели Канер ( Ellie Kanner). Мелодрама буди препознатљива осећања, радост, бес, тугу, доводи до суза, али ако филм орасположи и разведри гледаоца, па га чак уздигне до катарзе, прочишћења сопствених емоција, онда је вредан препоруке. Али (Дanica McKellar), има сопствену радњу и расадник, посвећена је биљкама и цвећу, али разочарана због раскида са вереником Беном који је и њен партнер у послу. Она чува војног пса, ретривера, керушу Саншајн као волонтер, док се не врати Џејк (Mark Deklin), власник пса, војник кога је   девојка оставила док је био на војном задатку. Саншајн повезује Али и Џејка који врло обазриво почињу да се друже шетајући њу и откривају да имају много заједничког... Радња филма клизи и не допушта да нам попусти пажња, навијамо за ово двоје људи и за керушу Саншајн која је заиста донела сунчеву светлост у њихове животе, како јој име каже... То је један од филмова за шири круг гледалаца. Охрабрује порука коју шаље а то је да љубав, пажњу, саосећање и за људе и за животиње треба неговати, а то се враћа као радост ономе ко шаље и дели другима.

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates