ПРЕПОРУКЕ КЦК 21

КЊИГА / за све читаоце који воле море, бродове и авантуру...

Тајфун, аутор: Џозеф Конрад. Наслов оригинала: Typhoon, ( Joseph Conrad). Издавач: Стубови културе, 2002. И овај, обимом невелики роман Џозефа Конрада (1857-1924) упућује на писца склоног авантуристичким темама, на некога ко добро познаје живот на мору, заправо живот поморца и догодовштине, буре и невоље које могу задесити посаду брода на великим   путовањима. У питању је животна прича, заправо, упечатљива епизода из живота поморског капетана, Ирца, Макхвера, са брода Нан-Шан и његовог првог официра Ђукса, као и читаве посаде која превози нешто робе и Кинезе, печалбаре који се после вишегодишњег рада у разним тропским колонијама враћају својим селима у области Фо-Кјен, како каже писц на почетку. Ништа на почетку путовања не најављује у какву буру и несрећу може упасти лађа у току предстојеће пловидбе, али управо се дешава то. Невреме, заправо тајфун који баца ову лађу и људе на њој у огромно искушење изгледа као непријатељ са много лица и непредвидљивим потезима од којих се треба одбранити. Писац приказује ту екстремну ситуацију и кроз психолошке портрете људи на броду, њихове реакције, изглед, национална и расна обележја, уз то,   не допушта нам да погодимо како ће се завршити агонија кроз коју сви пролазе. Вреди прочитати књигу и сазнати како је кроз буру прошла лађа Нан-Шан и како је разрешена авантура преплашених путника.

Читајући овај роман схватамо да је настао из искуства, што потврђује биографија писца Џозефа Конрада, пореклом Пољака, рођеног у властелинској породици близу Бердичева, у делу Украјине који се тада налазио под пољском влашћу, (право име аутора је Јузеф Теодор Конрад Навенч Коржењовски) али животне околности су аутора довеле до британске морнарице и он постаје неуморни морнар а затим и капетан многих бродова опловљавајући атлантска и пацифичка мора, афричке реке... да би сећања са путовања касније преточио у књиге које ће га учинити ванвременским писцем. За тридесет година књижевне каријере Конрад је написао тридесет романа и седам књига приповедака. Уз поменути роман препоручујемо и Конрадова дела (романе): Црнац са брода Нарцис, Линија сенке, Лорд Џим, Победа, Срце таме, Двобој, Ностромо, Тајни агент, Очима Запада.

 

ФИЛМ/ за гледаоце од 7 до...

Сањар, амерички филм, драма, 2005. Наслов оригинала: DREAMER. Редитељ: John Gatins. Филм који је већ постао породични класик. Снимљен према истинитој причи, због тога многе ситуације и релације међу ликовима у филму подсећају на савремени свет, на живот са финесама у породичним односима, пословним и другим проблемима које препознајемо.

Јунакиња филма, девојчица Кејл (Дакота Фенинг), бори се за свој сан, да поврате у трку, највећу трку коња у Америци, кобилу Sognar (Сањар) која је после тешке повреде ноге постала разлог многих бурних догађања у њеној породици од када је њен отац (Курт Расел) откупио од богатог и бескрупулозног власника (Дејвид Морс) и уз помоћ двојице Мексиканаца, коњушара и џокеја довео у стање да може поново да се такмичи. Кобила Сањар је од претходног власника већ била отписана не само као тркачки коњ, него је требало да буде успавана. Кроз велика искушења пролази породица мале Кејл, да би уз помоћ деде, великог познаваоца коњичког спорта (Крис Кристоферсон) ипак задржала Сањара. Девојчица постаје већински власник коња и читавог посла у којем треба одвојити много новца да би се само пријавили за највећу трку. Сви се покрећу, породица повезује искидане нити у међусобним односима, мајка (Елизабет Шу) подржава ентузијазам, вољу и љубав девојчице Кејл, подстиче супруга Бена који често губи вољу пред великим проблемима и неправдама капиталистичког начина размишљања оних који одлучују о судбинама и људи и коња у том спорту... На крају, уз велики труд, љубав, посвећеност, упркос ометањима од стране власника коња који је сматран за фаворита, стижу сви заједно до победе. Џокеј, Мексиканац Мет, побеђује своје страхове и трауме и заједно са моћном кобилом Sognar-Сањар стиже до невероватне победе.

Вреди, свакако погледати овај филм иако смо открили како се завршава. Порука је да се треба борити и када изгледа да је циљ неостварљив, треба се борити у сваком случају. Важан је мотив, пре свега, уз то жеља, воља, рад посвећеност, а највише помаже: љубав. Порука је, такође, да није новац једини услов успеха.

ПОРУКА

Капетан Макхвер: Има ствари које не можете да нађете у књигама! (Џозеф Конрад: Тајфун)

 

 

 

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates