ČEKAJUĆI TEATAR 24

Danas ćemo iz udobnog komfora građanske drame preći u nemirno more nadrealizma gde se umetnost proučava pre stomakom nego višim sferama uma.  Film, a i drama po kojoj je film rađen, dolaze nam iz Češke. Dramu su još davne 1921. godine napisala baća Čapek koji su svetu danas najpoznatiji preko njihovih knjiga naučne fantastike i reči robot koja je njihova tvorevina. Pre nego što uronimo u sam film, jedno kratko upozorenje, on potpuno opravdava naslov koji ima:

Insekti (Hmyz) 2018 u režiji Jana Svanmajera

dakle ima puno insekata i oni kojima su bube gadne, slobodno da zaobiđu film. Ovo nije tipično delo ni u kom smislu, sama drama je pisana u vreme kada se tražio nov izraz u umetnosti a braća Čapek su bila poznata po svojim eksperimentima, rame uz rame sa Pirandelom. Priča u drami je puna socijalnih elemenata nalik građanskoj drami samo to nisu problemi ljudi već insekata. Likovi su moljci, balegari, larve i leptirovi a njihove želje i snovi pokretači su radnje. Pisci su tako zaobišli cenzuru da pišu o aktuelnim temama, u momentu kada se svet raspadao, život insekata ja savršen da projektuje ljudski, toliko je surov.

Dalje, pored šašavih pisaca ovde imamo šašavog režisera. Jan Svamajer je na prvom mestu pionir animacije i stop-motion tehnike. Njegov stil, kada se transponovao na dramu, dodao je još jedan spin. Naime, stari majstor, Svamajer, koristi ovaj film da dekodira svoju poetiku, film počinje njegovim nonšalantnim govorom o filmu, odatle mi ne ulazimo skroz u dramsko delo već samo jednom nogom zakoračujemo, publika neće gledati radnju drame već glumce u pozorištu koji dramu pokušavaju da izvedu.

Komplikovano je? Ima još, glumci koji glume da spremaju predstavu bivaju prekinuti da bi publika videla kako se snimao film. Tako da imamo delo u delu u delu zaokruženo delom koje priča o sebi, kako se snimal. Jedna luda vrteška koja nije za svakoga ali ko voli da ga sveža misao pukne u glavu, dobrodošao je da mi se pridruži jer autor ovog teksta jedva čeka da ima sa kim o ovom filmu da priča.

Urednik dramskog programa Nemanja Petronijević

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates