Од Крушевца до Шида, од Шида до Крушевца, преко Београда

Од Крушевца до Шида, од Шида до Крушевца, преко Београда

Можда ће наслов овог текст да збуни неке наше читаоце, али захваљујући Дечијем културном центру Београд и Фестивалу „Глумијада“ започела је сарадња између Културног центра Крушевац и Културно образовног центра Шид. Не би требало да нас чуди једно овакво повезивање и умрежавање у 21. веку, али догађаји и садржаји који су десили вредни су пажње и помена, као и да се и на овај начин забележе.

У месецу јуну ове године најбоља представа са овогодишњег ФЕШ-а гостује на Фестивалу „Глумијада“ у Дечијем центру Београд. Прилика да се упознамо са другим градовима, продукцијама, фестивалима, искуствима и новим садржајима. На Фестивалу упознајемо Цветина Аничића, луткара, глумца, аниматора, али и колегу из Културно образовног центра Шид. И како то бива кад се сличне поетике, размишљања и ентузијазами сусретну ето нама сарадње, договора и пријатељства.

LL1 12 LL1 13

Тако је Цветин са луткарском предсавом за децу „Витамини“ и луткарском радионицом био гост Крушевца, Културног центра и Културног лета јула месеца. Време између ових догађаја „потрошено“ је на разговоре, упознавање са могућом разменом програма, сарадњом. И падоше договори!

LL1 3 LL1 4

LL1 2

 

Вишњићеви дани“, 42. по реду, друга недеља септембра, одржани су у Вишњићеву, родном месту „српског Хомера“ Филипа Вишњића у организацији Културно образовног центра Шид. На позив домаћина наша Усанова организовала је гостовање певачке етно-групе Фоклорног ансамбла „Лазарица“ из Крушевца. Крушевљани су настипили у родном месту гуслара, али и у Шиду на свечаној академији. Прилика да се повежемо не само са домаћинима, већ и гостима из Бора.

LL1 14 LL1 15

LL1 17 LL1 16

LL1 1

 

А у родном месту знаменитог сликара Саве Шумановића, уствари у прелепом амбијенту Војног ловишта у Моровићу, одржана је 26. Ликовна колонија “На путевима Саве Шумановића” почетком октобра ове године. Осам ликовних уметника, инспирисаних Савиним делом, стваралао је тих дана у околини Шида у организацији Културно образовног центра Шид. Међу њима и Крушевљанин Немања Панић, акдемски сликар, као представник Културног центра Крушевац и нашег Града. Изложба слика, са радовима насталих на Колонији, отворена је у сали Културно образовног центра Шид 4. октобра.

LL1 6 LL1 5

LL1 7

 

Представници Културног центра Крушвац били су гости Шиђана и током Дечије недеље. Шестог октобра у сали Културно образвног центра Шид одиграна је монодрама “Деца пакала”, у извођењу Лидије Ужаревић, за ученике старјих разреда основних школа и средњошколце. Овај позоришни чин био је инспративан увод у трибину која је била посвећена теми наркоманије на којој су учествовали представници: Ценра за социјални рад, Здравственог центра, сусдства, као и уредници програма наше Установе. Трибину су водиле и осмислиле ученице Гимназије из Шида. Ова посета је била прилика да посетимо Галерију Саве Шумановића, музеј наивне уметности “Илијанум”, Шиђанина Илије Башичевића Босиља, садржаје наших домаћина - аматерско позориште “Бранислав Нушић”, књижару “Доситеј”, летњу сцену, “Синема” кафић…..А има тога још, други пут.

LL1 8 LL1 9

LL1 10 LL1 11

Заиста је ово почетак једне плодне сарадње. И наравно да се нећемо зауставити овде и у оваквом тренутку. Свима је значајно и потребно, и онима којима су намењени културни садржаји и нама који их осмишљавамо. Заједно је и лепше и боље. Скоро да смо и заказали следеће дружење. Ето, на пример за Ноћ позоришта код нас у Културном центру Крушевац. Уживо прдстава о италијанском композитору Ђузепеу Доменико Скарлатију, а све против шунда, у част културе. Па, можда изложба костима из богатог фундуса кројачке радионице аматерског позоришта “Бранислав Нушић” наших колега и пријатеља из Културно образовног центра Шид. И још много тога…. И верујем да ће се на овој релацији, из наслова, придружити и нека друга места и креативни људи.

2021  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates