Међународни фестивал дечије драмске игре "Глумијада"

Победничка представа са 18. Фестивала школског театра града Крушевца, "Вештичија деклинација", настала по тексту Љиљане Павловић Ћирић, у адаптацији и режији Иване Међедовић и извођењу ученика ОШ "Станислав Бинички" из Јасике, гостовала је на 7. Међународном фестивалу дечије драмске игре "Глумијада" 7. маја у Дечијем културном центру Београд.

          "Глумијада" је фестивал ревијалног карактера на коме се представљају школе глуме за децу од 5 до 19 година из Србије и читавог региона. Програм је усмерен на развијање креативног размишљања и вештине комуникације код деце и младих, као и на побуђивање интересовања за позориште и књижевност код свих узраста. Поред представа на Фестивалу се одржавају и радионице за децу које се баве темама важним за драмске и медијске професије: глас, покрет, сценографија, костим, музика, режија, филм, ТВ, Youtube и нови медији.

          Поред наступа у великој сали "Донка Шпичек" победници овогодишњег ФЕШТ-а погледали су и представе: "Циркус", Драмског студија КУД -а "Абрашевић" из Краљева и „Причу о путовању и одрастању, позоришта  "Полиглота" из Брчког.

          Била је ово прилика да учесници првог дана овогодишње "Глумијаде", заједно са присутном публиком, учествују на радионици-перформансу "Дан импровизације" која је пројекат ЕУ, Креативне Европе и Young theatre od the move. Главни циљ пројекта је развијање и ширење иновативног, ангажованог и практичног приступа развоју публике који се ослања на креативне методе и технике позоришта импровизације, савремене уметничке игре и њиховог заједничког потенцијала. Радионицу су водили: Ивана Табори, Драгана Станисављевић, Тијана Кесић Стаменковић и доктор импровизације Пол Леонард Мареј, гост из Енглеске.

          Овогодишња "Глумијада" трајала је од 7 - 9.маја. Иначе Фестивал је настао спајањем циљева и амбиција Дечијег култруног центра Београд, школе глуме "Уметничка радионица Кесић" и Удружења грађана "Моја сцена".

Glumijada 4 Glumijada 2

Glumijada 7 Glumijada 9

         

2022  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates