ВИДОВДАН 2022. - Светски дан музике у Крушевцу

svetski dan muzike 800x565

На предлог министра културе Француске Жака Ланга, најдужи дан у години, 21. јун, дан летње дугодневнице, широм Француске се прославља музиком, бесплатним концертима аматера и професионалаца, појединаца и удружења, деце и одраслих, рокера и шансоњера, џезера и класичара... Европска повеља о празнику музике потписана је 1997. године у Будимпешти а овај празник се данас прославља у више од 100 земаља.

Поводом Светског дана музике на Платоу испред Дома синдиката одржана је радионица ''БУМВЕКЕРИ - Свирајмо заједно'' а потом је одржан и концерт око 130 БУМВЕКЕРА у организацији Музичке радионице ''Растимо уз музику'' и ОШ ''Јован Поповић''.

Обележавање Светског дана музике у Крушевцу је почело ликовном радионицом на којој су деца од папира и картона правила музичке инструменте. Било је то својеврсно упознавање са познатим инструментима и једним новим - БУМВЕКЕРОМ. Бумвекер је настао у Америци 1994. године, али брзо се због своје приступачности за млађи узраст или за децу са мањим музичким искуством и способностима, проширио светом. И за овај инструмент се не прави аудиција. На концерту на тргу испред Дома синдиката деца изводила дечије песмице, популарну али и класичну музику. Пројекат су осмислиле Данијела Лазаревић, Оливера Пантелић и Милена Поповић у Музичкој радионици ''Цврле''.

Манифестација поводом Дана музике заокружена је концертом ансамбла који нам долази из овогодишње Европске престонице културе - Новосадског brass квинтета. Квинтет је настао 7. марта 2022. год. у Новом Саду. Његови чланови су музички одрасли и сазрели у новосадским музичким школама и на Академији уметности у Новом Саду. Жеља за заједничким стварањем музике путем препознатљивог звука брас квинтета и приближавање уметности као такве је спојила младе музичаре у идеји да оснују brass квинтет као такав.

Dan muzike 10 Dan muzike 22

Dan muzike 24 Dan muzike 16

2022  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates