46. БЕЛОВОДСКА РОЗЕТА

ROZETA 2022а 424x600

 46. БЕЛОВОДСКА РОЗЕТА - УРУЧЕНА ПРЕСТИЖНА НАГРАДА АКАДЕМИКУ,КОМПОЗИТОРУ ИВАНУ ЈЕВТИЋУ

Традиционална манифестација „Беловодска розета“, која се ове године одржава по 46. пут, почела је радом 26. Вајарске колоније „Беловодски пешчар“ и 11. Мозаичарске колоније „Младен Србиновић“.

Ова јединствена манифестација, у славу ретког беловодског пешчара, одржава се од 1975. године, а од 1989. године установљена је награда „ Беловодска розета“ која се додељује истакнутим личностима које су допринеле развоју српске културе и уметности и очувању историјских и духовних вредности. Овогодишњи лаурет је академик Иван Јевтић, композитор.

rozetaaaa 32

„Цвет у камену“ до сада је понело 30 стваралаца, а први добитник је била Десанка Максимовић.

У Белој Води, у петак су утихнула длета и чекићи у Парку скулптура, као знак да је камен пешчар под прстима вештих мајстора постао – дело. По традицији, у Музеју клесарства и вајарства у Белој Води изложени су радови са овогодишњих колонија.

rozetaaaa 17

У Амфитеатру „ Беловодску розету“, Ивану Јевтићу уручила је Градоначелница Града Крушевца Јасмина Палуровић којој је предходила Беседа о добитнику др музикологије Јелене Јанковић Бегуш , а по добијању награде, Беседа добитника. Директорка Културног центра Крушевац Виолета Капларевић, у име организатора, поздравила је овогодишњег добитника, све учеснике колонија и захвалила се покровитељу који препознаје значај ове јединствене манифестације за српску културу.

У уметничком делу програма учествовали су Весна Станковић и Владимир Прерадовић – Лорд.

rozetaaaa 1

Овогодишња 46. Беловодска розета завршава се програмима у суботу,23. јула, када наступа КУД Ратко Јовановић са гостима, и недељу, 24. јула , наступом КУД-а Спасовдански вез из Дреновца.

Организатори „ Беловодске розете“ су Културни центар Крушевац и МЗ Бела Вода, а покровитељ Град Крушевац.

rozetaaaa 23

2022  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates