ИЗМЕЂУ ПОКРЕТА И СПОРТА- документарни филм, Драгослав Гогић

У Белој сали Културног центра Крушевац,  премијерно је приказан филм о историјату планинарства у Србији „Између покрета и спорта“ аутора Драгослава Гогића, у продукцији Радио телевизије Србије. Филм је сниман на 48 локација скоро 18 месеци. У овој филмској сторији говори се о почецима и развоју организованог планинарства у Србији.

Пре 12 година у Београду, у згради Капетан Мишиног здања, основано је Српско планинско друштво. Оснивачи су били најумнији људи тога времена, углавном сви следбеници Јосифа Панчића, који се сматрао родоначелником планинарстава у Србији. За првог председника изабран је Јован Жујовић. Организовано планинарство најпре је било покрет одласка у природу али се кроз време развило у спорт.

У филму говоре врхунски спортисти, алпинисти који су испењали тачку света Монт Еверест и друге врхове преко 8 000 метара на Хималајима, такмичари у планинској орјентацији, трекинг лиги, драј тулингу, планинском трчању али и људи који су кроз време стасавали у инструкторе, тренере и планинске водиче.

Камера нас, током 30 минута трајања филма води на Стару планину, Јастребац, Јадовик, Каблар, Тару, Вршачке планине, Радан, Борски Стол, Велики крш...

Традицију Српског планинског друштва, данас наставља Планинарски савез Србије који има преко 20 000 чланова организованих у 179 клубова, од Суботице до Врања. Мисија овог удружења је чување природних лепота Србије, стварање здравих животних навика и јачање еколошке свести код грађана.

У филму можемо видети скривени кутке Србије попут Крупајског врела, Засавице, бројних водопада, пећине Ветрена, дупка код Димитровграда,извор Јерме, стазе здравља на Јастрепцу.

Документарни филм „ Између покрета и спорта“ ,у конкуренцији 70 филмских пројеката из Србије и региона, освојио је ГРАН ПРИ награду на недавно завршеном 6. Фестивалу туристичког и еколошког филма „ Врмџа фест“ (30.7.2022.)

 

На пројекцји у Крушевцу,планинарима и љубитељима планинарства, поред аутора, обратио се и председник Планинарско спортског клуба „Јастребац“ Љубиша Здравковић.

Film 2 planinari Film 3 autor

IMG 7984 IMG 7977

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates