"КРАЉ ИБИ" ДОБИТНИК СПЕЦИЈАЛНЕ НАГРАДЕ НА ДЕСЕТОМ "ЈУВЕНТАФЕСТ"-у У САРАЈЕВУ

    Десeти јубиларни,  "Јувентафест" завршен је 11. септембра 2022. у Сарајеву свечаном доделом награда у Позоришту младих. Представа "Краљ Иби", настала у копродукцији неформалне групе "Културоциклин" и Културног центра Крушевац, по концепту и у режији Сандре Максимовић, освојила је Специјални награду ( једну од две фестивалске награде).
KULnagrada
    Жири у саставу: Јелена Русјан, глумица, Селма Спахић, редитељка и Мирна Јогунчић, глумица и председница жирија, у образложењу награде истакле су:
    "Вешта адаптација драмског класика, сведена на есенцију која директно кореспондира са данашњом друштвено-политичком ситуацијом средине у којој је рађена. Млади људи на сцени изводе са емпатијом, посвећеношћу и емотивношћу која изазива дивљење публике при томе не губећи младалачку заиграност и смисао за хумор. Представа на коју је немогуће остати равнодушан. Маштовито искористивши минималистичка сценска средства као рефлексију репресивне свакодневице у којој живимо, ови млади људи су са  сцене постидели нашу грађанску инертност и позвали нас на одговорност. И успело им је. Покренули су нас, изазвавши снажну емотивну и физичку реакцију публике, која се спонтано придружила њиховом бунту који се ширио и након завршетка представе" .
kulcikSVI2
    Свечаној додели награда и затварању овогодишњег Фестивала претходиле су презентације рада радионица учесника који су се креативно остварили кроз радионицу музичког театра, луткарску радионицу, радионицу кловна и радионицу покрета. Након презентација уследио је традиоциналан дефиле учесника Фестивала предвођен бубњарима од Ајфеловох моста до Позоришта младих Сарајево.
306116966 792143318649631 7777055749143969732 n
    Друга награда, Grand Prix, додељена је ове године представи  "Наш разред"  Глумачког студија казалишта "Play drama" из Сплита, Хрватска. На затварању 10. "Јувентафест"-а , у част свих учесника, одиграна је, ван конкуренције, представа "Међупростор" у узвођењу Театра младих Травник у копродукцији са Студио театром Зеница и Центром за културу Травник. 
KulcikSVI1
    Након поклон представе директор Фестивала, глумица Јасна Диклић захвалила је свим учесницима, волонтерима, сарадницима и пријатељима  "Јувентафест"-а  истаквавши да је "Јувентафест постао покрет" и тиме затворила  овогодишњи  Фестивал. Дружење је настављено у холу Позоришта младих уз слављеничку торту.
306645305 799339384539966 8683394482543360810 n
    "Културоциклин" и Културни центар Крушевац захваљује се пријатељима, донаторима који су помогли одлазак на Фестивал. То су: Осигурање Дунав, Хенкел, Хемофлуид, Пламен доо, Технопласт - Читлук, Констукције - Читлук, ЈКП Комунално, Привредно друштво за трговину и услуге огрев-Марковић, Бегово Брдо, као и публици која је присуствовала представи "Краљ Иби" пред полазак на Фестивал.
KUL23
2023  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates