Представљање романа Андрије Терзића

Пред сам крај календарске и уједно  јубиларне године Културног центра Крушевац,  један од наших  најтиражнијих и најпопуларнијих  писаца млађе генерације, Андрија Терзић представиo je  свој нови роман "Ћерка сунца" пред пуном салом Биоскопа Крушевац. Иначе, ово је Терзићев трећи роман по реду, али и уједно први који није аутобиографски. 

           "Ћерка Сунца има епску ширину романа, писана је наративним поступцима карактеристичним за модерно приповедање. Пред читаоцима је једно иновативно и вишеструко квалитетно штиво. Охрабривши се да читаоце уведе и провлачи кроз мрежу наизглед непомирљивих тема, аутор супротставља и два непомирљива света, свет прошлости са траговима идиличних слика традиционалног живота и његових вредности, и усамљену, трагичну јунакињу, бачену мимо своје воље у мутне воде посрнулог модерног света, у коме нема милости за човека и у коме људски живот не значи и не вреди ништа.
             Супротставивши пут врлине и пут греха, аутор нам је опризорио усамљеног трагичног појединца наспрам прождирућег света и живота, пруживши нам игру симбола и слободу да тајну симболике откривамо сами. Игра симбола и метафора почиње самим насловом романа, преко опредељења за име јунакиње, хронотопских решења, до саме идеје завршетка",  истакла је кроз свој осврт о поетици приповедања Андрије Терзића  проф. научни сарадник др Биљана Солеша. 
Књижевни критичар, проф. Владица Радојевић синкретички се осврнуо на сва три романа, истакавши најважније наративне тачке у роману Ћерка сунца и приповедне поступке којима је Терзић обогатио своју најновију прозу. Проф. Радојевић је указао и на веома успешну стратегију којом препознатљиви А.Т. успева да се наметне широј јавности у тренутно пребогатој романескној продукцији. 
                                                                                                                                                                                                                                       Јелена Ђорђевић 
 
 
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates