НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА

23. маја у Белој сали КЦК, одржана је стопрва промоција књиге „Небеске хероине света“ , аутора  академика проф. др Радмиле Тонковић. 
Гошћа Културног центра Крушевац, Радмила Тонковић је једна од најобразованијих српкиња, научник, академик, филолог, филозоф, професор, новинар, авијатичар и преводилац. 
Проф. Тонковић, током програма истакла је значај жена које  су одиграле велику улогу у светском ваздухоповству, али и да су подаци о томе јако мало бележени. Путујући и обилазећи све континенте, прикупила је податке  од око  2.000 жена пилота   и  1.700 колор фотографија.   
Радмила Тонковић је више од две деценије радила у команди Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране у Београду, као овлашћени преводилац и документариста руских правилника употребе ваздухопловне борбене технике и прва  је  жена ваздухопловни новинар и уредник на Балкану, а као писац, новинар, публициста и преводилац пише за многе часописе у Србији и иностранству.
Енциклопедија „Небеске хероине света“  објављена је и на руском језику, а у току је превод на енглески.
У програму, који је припремила и водила Јелена Ђорђевић, поред проф. Тонковић наступили су ученици МШ „Стеван Христић“ Дарио Шајић и Мина Алексић, у корепетицији проф. Милене Миљковић. 
Након програма академик Радмила Тонковић, била је  гост директорке Културног центра Крушевац Виолете Капларевић, где је у разговору посебно нагласила своје импресије о царском граду Крушевцу, његовој историји и култури, као и великим бројем активности и широког дијапазона садржаја који Културни центар Крушевац сврстава у сам врх промотера и чувара српске традиције и културе. 
thumbnail 1684919669158blob
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates