У Глободеру на платоу испред школе „Свети Сава“, одржана је традиционлана манифестација „Дани Радојке и Тинета Живковића“

Програм се традиционално изводи у знак сећања на најпознатију хармоникашицу и композиторку великог броја народних песама Радојку Живковић рођену у овом селу, на њен  уметнички рад и допринос култури али и као сећања на њеног супруга Тинета Живковића.
 
Радојка је рођена 24. августа 1923. у музичкој породици. Деда гуслар, отац Тика, чувени хармоникаш и Радојкин први учитељ, нису желели да се женско дете бави несигурним мушким послом. Остало је записано да је „још од најранијег детињства, ношена талентом и вољом самоуког генија, кришом пребирала по очевој хармоници“. Када је уз очеву помоћ савладала прве ноте, са непуних девет година појавила се 1932. на аудицији Радио Београда. Хармоникашица мања од хармонике, како је називала ондашња штампа, почела је да свира уживо на Радио Београду, сваке суботе по петнаестак минута.
 
Ове године манифестација је била посвећена поред извођења њених композиција и стогодишњици рођења Радојке Живковић.
 
Организатори манифестације су Културни центар Крушевац, МЗ Глободер и КУД „Радојкино коло“  из њеног родног села, а под покровитељством Града Крушевца.
r0 r4
r1 r2
2023  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates