МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНИ КАМЕНА ПЕШЧАРА У БРАЈКОВЦУ

У недељу 11.9.2023.године у селу Брајковац, Месне заједнице Коњух,са почетком у 11ч по први пут је организована манифестација ДАНИ КАМЕНА ПЕШЧАРА. Манифестацију су организовали мештани Брајковца,као и члановима Месне заједнице Коњух и Куд-а „Герасим Вујић“ из Коњуха и Културног центра Крушевац.

С обзиром да се у селу Брајковац налази велики мајдан камена пешчара,а мештани се баве претежно обрадом овог камена,отуда и жеља да се направи манифестација у славу камена.

Поред културно уметничког програма у коме су учествовали домаћин, Куд „Герасим Вујић“ из Коњуха и Фа“Чарапани“ из Крушевца, Куд“Ратко Јовановић“ из Беле Воде,и Куд „Завичај“ из Каменара, манифестацији су присуствовали:

-Весна Анђелић ,начелница градске управе,која је уједно и отворила манифестацију

-Предраг Вукићевић, председник скупштине града Крушевца,као и велики број гостију из културног и јавног живота.

Посетиоци су имали прилику да виде изложбу скулптура од природног камена,клесара из села који су уједно и представили каменорезачки занат од припреме алаата и материјала до завршних радова.Одржана је радионица о знању и уметности у природном камену.Такође,манифестацији су присуствовали и удружења:

-Кукљинско прело-етно удружење из Кукљина

-Друштво за помоћ М.Н.Р.О. града Крушевца

-Етно секција пензионера града Крушевца и

-Друштво за борбу против шећерне болести.

У надметању бацања камена са рамена, ПРВО место је освојио Никола Ђокић из Брајковца,ДРУГО место Никола Миловановић из Каменара и ТРЕЋЕ место припало је Дарку Смиљковићу из Љубаве.

Вера Поповић

brajkovac1 1 brajkovac1 2

brajkovac1 10 brajkovac1 6

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates