ТРИБИНА – гост ЕПИСКОП ХВОСТАНСКИ ГОСПОДИН АЛЕКСЕЈ БОГИЋЕВИЋ

Манастир Св. Луке у Бошњану организовао је трибину, у петак, 3. новембра, у Белој сали у сарадњи са Културним центром Крушевац, на којој је представљено књижевно и богословско дело епископа хвостанског господина Алексеја Богићевића, као и нова Монографија Манастира Св. Луке. У оквиру веома богатог књижевног опуса епископа хвостанског Алексеја представљене су књиге: Хиландарски монаси у управи српске цркве, Дечанске и друге приче, Приче из незаборава (прва и друга књига), Сусрети са старцима...

Године 2002. је са благословом Преосвећеног Епископа шумадијског Господина Јована, отац Алексеј постављен за игумана манастира Светог Апостола и Јеванђелиста Луке надомак села Бошњане. У периоду од двадесет година духовног руководства високопреподобног Архимандрита Алексеја у овој светој обитељи, изграђена су четири храма и монашки конак са трпезаријом, започети радови на новом звонику, али пре свега успостављен је молитвени и богослужбени живот манастира који сабира велики број људи под сводове Светолуковске обитељи. Промислом Божијим и одлуком Светог Архијерејског Сабора на редовном заседању, одржаном од 15. до 20. маја 2022. године високопрепоробни архимандрит Алексеј (Богићевић), игуман манастира Светога Апостола и Јеванђелисте Луке у Бошњану, изабран је за викарног Епископа Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија са титулом Епископ хвостански.

Директорка Културног центра Крушевац Виолета Капларевић изразила је велико задовољство на дугогодишњој сарадњи и духовној подршци коју наша кућа има од Епископа хвостанског Алексеја.

На трибини су поред аутора учествовали јереј Радош Младеновић, ауторка Монографије „Манастир Св. Апостала и Јеванђелисте Луке у Бошњану“, Звездана Лазаревић, Љубица Петковић, Сања Ивановић, вокални солиста, Никола Ракић, глумац.

Јелена Вељковић

a2 a3

a4 a1

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates