Академија умјетности универзитета у Бања Луци на "Чкаљиним данима"

"...а мајке над телима својих синова
за седе се косе држе
и ноктима гребу, деру  своје лице,
низ прсте им се цеди, слива црна крв."
( Еурипид " Хекаба " , 3. чин )

     Петог дана Међународног фестивала академских представа "Чкаљини дани", Крушевац 2024., 30. марта, представила се Академија умјетности универзитета у Бања Луци са Еурипидовом трагедијом "Хекаба" у препеву Бранка Плеше. Режији потписује професор, али и глумац и редитељ, Радослав Миленковић.

    За Миленковића је античка трагедија најсложенији и најзахтевнији жанр када је у питању истраживање глумачког израза, глумчева вештина. Инспирацију за режију је нашао у сећању на представу свог професора Плеше, који је овај комад поставио у ЈДП- у 1979. године. С друге стране рад са младим талентованим глумцима, сам процес рада, постављање комада на сцену, представљали су посебну срећу и задовољство и за студенте и професора. Заједно су ово свевремено и величансто дело учинили и савременим смештајући га у Бањалучки логор у коме ноћу, илегално, логорашиц у својим собама изводе целовечерње представе. 
     О раду на представи и  Фестивалу разговарало се, следећег дана, на округлом столу и конференцији за новинаре.
     Последњег дана Фестивала представља се Факултет драмских умјетности Цетиње са представом  "Дон Жуан се враћа из рата". Представа ће бити одиграна у Крушевачком позоришту са почетком у 20 сати.
Untitled s1
s2 IMG 8323 Copy
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates