ОДРЖАН САВЕТ БЕЛОВОДСКЕ РОЗЕТЕ 2024.

 САВЕТ БЕЛОВОДСКЕ РОЗЕТЕ- Селимир Радуловић, књижевник, овогодишњи добитник

У Градској управи града Крушевца, у петак, 21.6.2024, одржан је Програмски савет БЕЛОВОДСКЕ РОЗЕТЕ на коме су донетe одлуке о термину одржавања манифестације и  о овогодишњем добитнику "Беловодске розете".

На Савету, којим је председавао  градоначелник  Иван Манојловић, присуствовали су чланови, заменица градоначелника Снежана Радојковић, директорка Културног центра Крушевац Виолета Капларевић са сарадницима, представник крушевачке Епархије,  представници установа у култури, представник медија и представници МЗ Бела Вода.

Овогодишња Беловодска розета, биће одржана од 15. до 21. јула у Белој Води. 

Једногласно, Савет је донео одлуку да ове године добитник БЕЛОВОДСКЕ РОЗЕТЕ, буде истакнути српски књижевник Селимир Радуловић.

 

Биографија добитника овогодишње Беловодске розете

 

Селимир Радуловић рођен је у породици Андрије Савовог Радуловића (1909—1974), чиновника у Зетској бановини и Зорке Радуловић (рођене Вукадиновић, 1919-2007), као седмо од осморо деце (Смиљка, Слободан, Славко, Славка, Сенка, Стојка, Селимир и Станислава). У браку је са Оливером Радуловић, редовним професором на Филозофском факултету Универзитета у Новом саду. Има четворицу синова: Андреј Радуловића (докторант на одсеку за библиотекарство на Филолошком факултету Универзитета у Београду), Станислав Радуловић (докторант на Правном факултету Универзитета у Новом Саду), Вук Радуловић (доктор правних наука) и Стефан Радуловић (докторант на Економском факултету Универзитета у Новом Саду).Основну школу  „Његош” и Гимназију „Ђорђе Лопичић”  завршио је у Цетињу, а дипломирао на одсеку за југословенску књижевност на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду (1973—1978).Продужио је студије на Филолошком факултету Универзитета у Београду и положио све постдипломске испите, преостао му је писмени рад (1978—1979). У време студија био је уредник Центра за уметност на новосадској Трибини младих  (1976—1978).Касније је у Културном центру Новог Сада од 1984.уређивао књижевни програм. Потом је био саветник за издавачку делатност председника Покрајинског комитета за информисање у Извршном већу Војводине (1986—1990), па секретар Покрајинског фонда за културу (1990—1992). Био је директор Културног центра Новог Сада (1990—1997), а потом је био помоћник покрајинског секретара за културу, образовање и науку  (1997—2000). На тој дужности остао је до 2000, када је основао издавачку кућу  „Orpheus” у којој је био власник и главни и одговорни уредник (2001—2012). Био је директор Стеријиног позорја (2012—2014) и тренутни је управник Библиотеке Матице српске (oд 2014). Био је председник Друштва књижевника Војводине (1997—2000) и истовремено члан Управе Удружења књижевника Србије. Председник је Управног одбора Српског народног позоришта (oд 2018), потпредседник Удружења књижевника Србије  (oд 2015) и члан Управног одбора Матице српске (од 2017). Члан је Друштва новосадских књижевника (oд 2018).

 

БЕЛОВОДСКА РОЗЕТА је културна манифестација осмишљена да представи уметничко стваралаштво и традицију у раду са каменом. Oдржава се у месту Беле Воде, недалеко од Крушевца сваке године. Симбол манифестације је “Цвет у камену” - Беловодска розета, која представља симбол средњовековне културе, духовности као један од најупечатљивијих елемената цркава моравске школе. Десанка Максимовић, Владета Јеротић, Емир Кустурица, Милорад Павић, митрополит Амфилохије, Петер Хандке, само су неки од претходних лауреата манифестације која слави беловодски пешчар - славни камен коришћен у моравском градитељству.

 

 

Овогодишња Беловодска розета, биће одржана од 15. до 21. јула 2024 у Белој Води

 

 

 

 

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates