ОДРЖAНА ЦЕНТРАЛНА СМОТРА 51. ТАКМИЧЕЊА СЕЛА ГРАДА КРУШЕВЦА

У петак, 5. јуна 2024. године, на Багдали одржана је 51. ЦЕНТРАЛНА СМОТРА ТАКМИЧЕЊА СЕЛА ГАРАДА КРУШЕВЦА. Ова манифестација,стара више од пола века,традиционално окупља највредније и најкреативније представнике сеоских заједница овог краја.Програм је свечано отворио градоначелник Крушевца Иван Манојловић истакавши да је немерљива вредност то што „ова манифестација , пре свега je подсећање на корене“.

Петочлани жири обилазио је Месне заједнице од априла до половина јуна и жирирао је у пет области: пољопривреда, инфраструктура, образовање, културна делатност и екологија.

Ове године, у такмичењу је учествовало укупно 21 село, док је 18 села имало прилику да представи свој културно –уметнички програм. На задовољство многобројне публике, приказане су традиционлне песме и игре, богатство и раскош народних ношњи, све до занатских радова који сведоче о богатом културном наслеђу овог краја.

ПРВО место освојило је село Крвавица, које је импресионирало,како жири тако и посетиоце, својим богатим и аутентичним приказом народних обичаја.

ДРУГО место припало је селу Велика Ломница

ТРЕЋЕ место заузело је село Глободер.

НАЈБОЉИ културно уметнички програм – КУД „Чарапански вез“, Кобиље

НАЈБОЉИ омладински фолклор – КУД „Пепељевац“, Пепељевац

Победници 51. ЦЕНТРАЛНЕ СМОТРЕ ТАКМИЧЕЊА СЕЛА ГРАДА КРУШЕВЦА представљаће нас на Окружној смотри такмичења села Расинског округа, чији је домаћин Стари Трстеник, Општина Трстеник као прошлогодишњи победник.

Централна смотра пружа могућност дружења и размене искустава међу селима окупљеним на једном месту, а првевасходни циљ је очување и неговање сеоске културе.

Организатор манифестације је Културни центар Крушевац, покровитељ град Крушевац.

Smotra 16 Smotra 87

Smotra 89 Smotra 5

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates