КОНЦЕРТ АНДРИЈЕ БЛАГОЈЕВИЋА И СОФИЈЕ ВАИЛАНТ

Мозаик сала Градске Управе,
уторак, 28. 04. 2015. у 20:00
Андрија БЛАГОЈЕВИЋ, кларинет
Софија ВАИЛАНТ, клавир

 

Klarinetista Andrija Blagojević nastupao je kao solista, kamerni, horski i orkestarski muzičar i predavač širom Srbije i u inostranstvu. Svirao je na međunarodnim festivalima ClarinetFest (Assisi, Italija), 3rd European Clarinet Festival (Ghent, Belgija), 4th European Clarinet Congress (Katowice, Poljska), Les XXIIIème Moments Musicaux de Thème et Variations (Domfront, Francuska), Donne in musica (Kragujevac).

 

Više puta je bio član žirija na međunarodnom takmičenju Donne in musica, u sekcijama Klarinet i Kamerna muzika. U martu 2014. nastupio je na koncertu i bio član žirija za klarinet na uglednom međunarodnom takmičenju Young Virtuosos u Sofiji.

 

Jedini je muzičar iz Srbije čiji su članci objavljeni u međunarodnom časopisu The Clarinet. Osnivač je i predsednik srpskog ogranka međunarodnog udruženja International Clarinet Association. Prvi je klarinetista iz Srbije primljen u članstvo European Clarinet Association.

 

Andrija je rođen 1981. godine u Kruševcu, gde je završio gimnaziju i muzičku školu, u klasama Mihajla Avramovića i Tomislava Nikolića. Diplomirao je kao student generacije i magistrirao sa najvišim ocenama na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini - Kosovskoj Mitrovici, u klasi prof. Milenka Stefanovića. U toku školovanja je dobio više nagrada, domaćih i stranih stipendija i drugih priznanja.

 

Pedagoški rad na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici započeo je kao asistent profesora Stefanovića. Trenutno predaje u zvanju vanrednog profesora za umetničku oblast Klarinet.

 

Sophia Vaillant je pijanista impozantne biografije. Nakon osnovnih studija diplomira na Conservatoire National de Lyon, nastavlja studije na Guildhall School (London) a usavršava sе na Banff Centre for the Arts (Kanada) i na University of Stony Brook (SAD). Pohađala je brojne majstorske radionice (György Sebök, Bernard Greenhouse, Jean-Claude Pennetier). Pobednik je brojnih međunarodnih takmičenja.

 

 

Neguje bogat i šarenolik klavirski repertoar u rasponu od baroka do savremenih kompozitora, sa posebnim afinitetom ka francuskim kompozitorima. Pasionirani je izvođač tango muzike, često nastupa sa La Tipica Juan Cedron orkestrom ali i sa drugim tango ansamblima.

 

Od 2013. godine na University of Paris VIII Saint-Denis započinje doktorski rad i istraživanje u oblasti integracije klavira i elektronske muzike ostvarujući saradnju sa eminentnim umetnicima kao što su Jose Manuel Lopez Lopez i Alain Bonardi. Do sada je snimila tri kompakt diska i redovno nastupa širom sveta (Nemačka, Italija, Venecuela, Holandija, SAD…) izvodeći klavirske resitale ali i kao kamerni muzičar. Kao jedan od organizatora Festival d’Auvers-sur-Oise, već deset godina poziva svoje kolege i sa njima zajednički muzicira na ovom značajnom muzičkom festivalu u Francuskoj.

 

"Wonderful and talented pianist, she has a kind of joy, enthusiasm, energy and conviction by interpreting Debussy and Ravel. In these difficult pieces, I am impressed by her great technique, and also by her sensitive and intelligent approach to these French composers... "

 

Alain Kremski

 

 

sima 8

sima 9

sima 10

 

sima

sima 2

АЛБУМ СА СВИМ ФОТОГРАФИЈАМА МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ НА ФЕЈСБУК СТРАНИЦИ КЦК:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.844892678913119.1073741922.748224428579945&type=1

 

2023  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates