30. MEĐUNARODNI FESTIVAL HUMORA I SATIRE,, ZLATNA KACIGA"

 Један од најзначајнијих српских фестивала у области хумора и сатире " Златна кацига", 1. априла обележио је 30. година постојања. Изузетно богата радна историја овог Фестивала, која је окупила најзначајнија имена светске карикатуре, за 30 година свог постојања има фундус од преко десест хиљада радова, као и неколико хиљада радова из области писаног хуморно сатиричног стваралаштва. Оно што овај Фестивал издваја од других је и конкурс за младе до 18. година али и фестивалске награде ВИТЕЗ ОД ЧАРАПАНИЈЕ- СЕР ХАРДИ и НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО. Такође Фестивал чува легат великог мајстора карикатуре Александра Класа,те се уоквиру Фестивала сваке године додељује награда КЛАСОВО МАЈСТОРСКО ПЕРО.

                       Поводом јубилеја, програм завршнице Карикатуристи цртају за Вас, проширен је ове године Радионицом карикутре за децу и младе. Осведочена имена српске и светске карикатуре и млади карикатуристи, су од 17 до 19 сати, у Клубу КЦК цртали на лицу места карикатуре  посетилаца Фестивала. Да се подсетимо, ЗЛАТНУ КАЦИГУ за карикатуру добио је Бењамин Але Али из Ирана који се присутнима у сали, жирију и организаторима захвалио преко видео записа. Друго место припало је Мухамеду Ђерлеку из Новог Пазара, а треће место Дамиру Новаку из Хрватске. Награду ,,Раде  Брка " која у свом стилу носи пикантну стилизацију хумора из ових крајева добио је Марко Самарџија из Бачког Доброг Поља. Златна кацига за причу отишла је у руке Драгиши Павловићу Расинском из Крушевца, Залатна кацига за песму  Срби Такићу из Власотинца, а Златна кацига за афоризам Ђокици Миљковић из Новог Села.

                        У 19 сати у Галерији Беле сале отворена је заједничка изложба награђених радова и радова из ужег избора оба конкурса на заједничку тему  ЈУБИЛЕЈ како је било задатао ове године. Додељена је и награда великог мајстора карикатуре Александра Класа, одлуком предходних добитника, Југославу Влаховићу из Београда.За младе до 18 година, главна награда припала је Викторији Гурковој из Бугарске која се такође на Завршној вечери ,присутнима, обратила виде запиасом.

                         На самој завршној вечери која је одржана у 20 сати у Биоскопу Крушевац, додељене су НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО, проф.др Зорану Аврамовићу и ПРИЗНАЊЕ ВИТЕЗ ОД ЧАРАПАНИЈЕ - Сер Харди др Слободану Симићу.

                           Фестивал је и ове године испраћен од стране свог покровитеља Града Крушевца, сарадника, пријатеља Фестивала и суграђана који годинама прате ову престижну манифестацију.

                            Директорка Културног центра Крушевац која је и директорка Фестивала Златне Кациге Виолета Капларевић, на крају завршне вечери, традиционално, прогласила је нову тему 31. конкурса.

                            За главни конкурс тема је ЖИВОТ, а за Младе до 18 година одлучено је да тема буде слободна.

plakat_ZK_2022.jpg

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates