Љубомир Митровић - „Почасни Академик Мира и толернације“

У легату галерије Милића од Мачве „Косово први праг Србије“, Град Крушевац, Асоцијација за култуту мира и толеранцију са музејом мира Крушевац и Академија за мир и толеранцију дана 11.01.2013..године примили су у звање „Почасни Академик Мира и толернације“, познатог Крушевачког професора Љубомира Митровића - Љубу Философа. Повељу „почасни Академик мира и толеранције“ Љубомиру Митровићу, уручио је директор Културног центра Крушевац Мр Мирослав Смиљковић. Поводом овог свечаног догађаја организован је и културно уметнички програм у коме су учествовали дуо гитара проф.Мома и проф.Далибор Накић, као и познати песници Зора Митровић и Небојша Лапчевић. Програм је водила Јелена Ђорђевић .
 

мр Мирослав Смиљковић - директор КЦК уручује признање Љубомиру Митровићу


Љубомир Митровић - Љуба Филозоф


Владимир Тасић - председник социјалиста Града Крушевца, говори о Љубомиру Митровићу као левичару по убеђењу и непоколебљивом борцу за изградњу друштва у коме ће владати правда, мир, толеранција и највише духовне вредности на темељу обичаја Српског народа.


Небојша Лапчевић - секретар Галерије Милића од Мачве

Љубомир Митровић, је рођен 1936. године, у Крушевцу, где је завршио нижу гимназију и Учитељску школу. Дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Београду чисту филозофију. Први је рођени Крушевљанин дипломирани Филозоф - професор филозофије. Радни век је провео као професор Крушевачке гимназије извевши 40. генерација ученика.

Изузетна је част говорити данас о човеку, професору, левичару, какав је славодобитник Љубомир Митровић, “Љуба Философ“.

Свој живитни пут посветио је свом Крушевцу и најмалађим Крушевљанима, у које је својом снагом духа и изузетним способностима просветног радника усадио темеље здравог погледа на живот, достојанство и скромност. И сам препознатљив по скромности, извео је 40. генерација ученика чувене Крушевачке гиманзије учећи их логици и науци о души. Учио је ђаке да размишљају, да воле, да буду патриоте, усађивао им је идеје о потреби изградње друштва равноправних и слободних људи, како је пручавајући дела: Сократа, Аристотела, Канта, Маркса, Енглеса, Михајла Марковића, Павла Бубање и других мслилаца и сам уградио у себе. Професор Митровић је себе изградио у једног од најпринципијелнијих левичара Крушевца и Србије. Он није левичар по занату и од каријере, он је левичар по убеђењу, што га сврстава у непоколебљивог борца за изградњу друштва у коме ће владати правда, мир, толерајнција и највише духовне вредности на темељу обичаја Српског народа.

Признање додељено проф. Љуби Митровићу-Љуби философу, признање је хиљадама његових ученика, које је покушао да научи да размишљају, да воле и да само у покушају изналажења правде у овом суровом свету сагледају смисао живота. Његови погледи на живот, подстрек су обичним људима да има смисла борити се нематеријалним вредностима, против материјалног и да само у таквој непоштедној борби мора мир, правда и толеранција да победе сва зла модерног света, који нас окружује.

Љуба Философ, познати професор, Крушевљанин, свакако да је својом посвећеношћу професији професора философије и логике, дао огроман допринос у вечном трагању на путу проучавања мира и толеранције. Његово примање у звање почасаног академика мира и толеранције, право је признање и сатисфакција свима који дају и најмањи допринос да пронађемо духовни световни мир и да пре свега према другима будемо толерантни у раличитости и истоветности идеја.

Желимо да проф.Митровић и надаље буде сведок и градитељ Крушевачког пута у трагању за миром.

Византија је имала Констатина филозофа, а Крушевац Љубу филозофа.

11.01.2013. г., Крушевац
Реч поводом пријема у почасно чланство Академије мира и толеранције
професора Љубомира Митровића
Небојша Лапчевић,
књижевник,секретар Галерије „Милић од Мачве“

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates