Čekajući Teatar 19

Film rađen po predstavi koji imamo za ovu nedelju ima istorijsko-politički kontekst kao i svi prethodni (ili kao i svaki film), ali takođe priča priču o jazu generacija i promašenim ideologijama o čemu ćemo sada pričati jer nema ko drugi. Očekujte da ćemo izaći iz sigurne zone akademskog teksta i biti čak ironični.

Grubo računano, na svaku moralno ispravnu, progresivnu generaciju u jednoj naciji idu tri propale, moralno razvratne. Od te tri generacije, koje dolaze posle jedne valjane, svaka sledeća je gora nego prethodna. To je sve u redu, ne sekirajte se. S’ vremena na vreme desi se promena svesti u društvu i onima, koji taj vihor promene dožive, je suđeno da bivaju heroji tog i budućeg vremena, da diktiraju pravila i postavljaju ideologije do sledeće promene. Ideali, naravno, rade samo dok promene traju a pravila ostaju da zlopate stanovništvo. Svako sledeće koleno pokušava da dosegne herojstvo i veličinu onog zlatnog momenta u bliskoj istoriji i ne uspeva jer nema kako i nema gde. Frustrirani naslednici maltretiraju svoje potomke da dosegnu snove koje oni sami nisu sposobni da iznedre, prave još veći jaz generacije, bez ikakvog autoriteta i sve manje ideala sve dok nekom ne pukne film i onda ciklus kreće ispočetka.

Kod nas, u Srbiji, se poslednja zlatna generacija desila za vreme Drugog svetskog rata i obnove zemlje iz pepela, mi te ideale i dan danas cuclamo. Ja sam, recimo, druga generacija od te i očekujem da će mi deca biti gora od mene, ali ponavljam, BEZ PANIKE, deo smo ciklusa, uključeni u proces a ovo dekadentno vreme bez autoriteta je kao stvoreno za stvaranje umetnosti.

Smrt trgovca (Death of a salesman) 1985, režija Volker Šlondorf

Ovo je film pravljen po drami Artura Milera, u pitanju je porodična građanska drama kojoj naslov odaje tragičan kraj. Priča je ispričana laganim tempom i sa puno topline tako da vam ova uvek aktuelna tema neće toliko teško pasti. Svaki dalji komentar ostavljamo vama dok gledate film.

Urednik dramskog programa Nemanja Petronijević

 

2021  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates