БИСТРИЧКО КОЛО 2022.

bistricko kolo 2022 Copy

 

 „Бистричко коло“, jедна од најстаријих културних манифестација у Расинском округу отворена је у Порти Храма Светог Пророка Илије у Дворану, културно уметничким програмом "Поетски бисери Бистрице". По први пут, у традиционалном програму отварања учествовали су млади песници из подјастребачких села. Емилија Обрадовић, ученица прве године крушевачке  Економско-трговинске  школе и тринаестогодишњи Марјан Ранђеловић представили су, овом приликом, своју поезију. Стихови из збирке поезије "Моје љубави", младог Ранђеловића и Емилијино казивање родољубиве и љубавне   поезије изазвали су одушевљење и по коју сузу у публици, заокружену искреним и дугим аплаузима. Одушевљена младим поетама Бистричког краја, песникиња Радмила Миљковић, житељка овог краја и дугогодишњи посленик културе, похвалила је младе ствараоце и у наставку вечери надахнуто је казивала  своју поезију преточену у две збирке песама,  у прелепом амбијенту дворанске Цркве. 
Професор српског језика и књижевности Владица Радојевић, из угла песника и књижевног критичара захвалио је на сјајној  инетрпретацији поезије, похваливши књижевни рад ове дивне деце,  дајући им је подстрек  за даљи рад. 
 
Манифестација се наставља у суботу, када ће у 10 сати бити  отворена ликовна колонија, са које ће бити изложени радови истог дана од 18 сати. Од 19:30 сати   овогодишње "Бистричко коло" свечано ће бити затворено заједничким концертом културно уметничких друштава: "Расине" из Великих Купаца, "Чарапана" из Крушевца, "Миодраг Вучковић" из Здравиња и "Бистрице" из Дворана.
 
Из архиве
 
“Бистричко коло” је манифестација настала раних седамдесетих година, у то време под именом "Дани дома културе у Дворану".  Једна од најстаријих културних манифестација у крушевачком крају, мењањем имена Дома културе, мења и свој слоган. Почетком осамдесетих  Дом културе у Дворану додаје свом називу  “Живка Мићић”, тако да и данашње "Бистричко коло" своје тадашње програме заокружује називом “Дани Живке Мићић”.  Манифестација се као и сада састојала из поетских и  ликовних сегмената, завршно са свечаним програмом затварања манифестације, која  је окупљала уметнике из бивше СФРЈ и из иностранства и имала интернационални карактер и велику посећеност. У једном периоду програм је прекинут, али је  обновљен  под именом “Бистричко коло”,  у оранизацији Културног центра Крушевац и МЗ Дворане.
bistricko 5 bistricko 6
bistricko 7 bistricko 9
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates