ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА 2024

СВЕТОСАВСКА НАГРАДА уручена проф. др. Ивану М. Филиповићу

У сусрет Савиндану, у четрвртак, 25. јануара 2024. у Крушевачком позоришту, по традицији, одржана је Светосавска академија.

Скуп је благословио у име његовог преосвештенства Епископ крушевачког Господина Давида, секретар Епархије крушевачке, протојереј ставрофор Драги Вешковац, а беседу, у част првог српског архиепископа, светитеља и просветитеља Светог Саве, упутио је протојереј Саша Величковић, парох при Покровској цркви у Крушевцу. Светосавској академији присуствовале су уважене званице из црквеног живота,представници из политичког, привредног, спортског, културног и јавног живота.

Овом приликом, по традицији, уручена је Светосавска награда Културног центра Крушевац која се додељује као годишња награда за највиша достигнућа у области уметности, културе, просвете и науке за град Крушевац, у циљу истицања и вредновања стваралаца и њиховог доприноса.

Директорка Културног центра Крушевац, Виолета Капларевић, председница Савета за доделу Светосавске повеље, саопштила је име овогодишњег добитника, проф. др. ИВАН М. ФИЛИПОВИЋ декан Пољопривредног факултета у Крушевцу, који се , по речима председнице Савета, издвојио својом изузетно богатом академском биографијом. Награду, која се састоји од СВЕТОСАВСКЕ ПОВЕЉЕ и новчане награде, овогодишњем добитнику уручио је Предраг Вукићевћ, члан привременог органа Града Крушевца, пославши том приликом снажну поруку   да смо“ уз Савино име сабрани да будемо више од оног што јесмо“. Добитник Светосавске награде проф, др. Иван Филиповић ,у свом обраћању, истакавши да му је велика част да је добитник ове престижне награде, рекао је да ће новчани износ награде поклонити Удружењу бораца ратова од 1990-1999 , чији је и сам члан.

Свечарски чин овогодишње Светосавске академије омогућили су ученици Музичке школе „ Стеван Христић“, Јана и Јелена Милановић, Јанко Стевановић, Немања Марковић и професорка Атонина Вукашиновић, Дечији хор Културног центра Крушевац, Дечији црквени хор „ Свети Кнез Лазар“, Мешовити хор „ Св. Кнез Лазар“, Хаџи Братислав Николић, водитељка програма Светосавске академије Даница Петровић.

Светосавску академију, под покровитељством Града Крушевца, организују Православна Епархија крушевачка, Културни центар Крушевац и Крушевачко позориште.

SvAkademija 29 SvAkademija 32

SvAkademija 36 SvAkademija 10

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates