Почео први Међународни фестивал академских представа "Чкаљини дани" Крушевац 2024

     Први Међународни фестивал академских представа "Чкаљини дани" отворен је у суботу, 23. марта у Белој сали Културног центра Крушевац. У свечаном делу приказан је студентски филм из 2020. године  Николе Павловића под називом "Сећање - Миодраг Петровић Чкаља". Павловић је Крушевљанин који живи и ради на релацији Нови Сад - Београд и запослен је као новинар у телевизији Нова. 

     Фестивал је званично отворила, путем видео-поруке, Јована Петровић, Чкаљина унука, пожелевши много среће, предивних момената, дивних креација и улога. 
     Свечаном отварању претходило је, у част отварања Фестивала, премијерно извођење комада Александра Поповића "Бора шнајдер", у режији Јовице Павића и извођењу позоришта "Чкаља" које је са Културним центром Крушевац организатор Фестивала.
     Фестивал " Чкаљини дани" траје до 31. марта и на њему учествује шест глумачки академија из Босне и Херцеговине ( Сарајево , Бања Лука), Црне Горе ( Цетиње) и Србије  ( Београд и Приштина -Звечан). Такмичарског је карактера и биће проглашене глумачке награде: најбоља главна женска и мушка улога и најбоља споредна женска и мушка улога. Жири ће радити у следећем саставу: Томислав Трифуновић, драмски уметник и председник жирија и чланови: Љиљана Ђоковић, драмска уметница и Владимир Пауновић, доктор менаџмента културе и медија. Награде су плакете са ликом Чкаље и биће додељене у оквиру Завршне вечери Међународног фестивала хумора и сатире 
" Златна кацига" 1. априла у биоскопу " Крушевац".
     У понедељак, 25.3. 2024. у Белој сали КЦК , са почетком у 20 сати, биће одржан пратећи програм, трибина са темом " Децентрализација културе", а сваког дана од 27. марта до 1. априла , са почетком у 11 сати, у холу Беле сале биће организоване конференције за новинаре са  округлим столом са учесницима.
    Првог такмичарског дана, 26. марта представиће се Факултет уметности Приштина - Звечан са текстом Ф.М.Достојевског  " Велики инквизитор" у режији доктора уметности Борјанке Љумовић. Представа почиње у 20 сати у Белој сали.

Чкаља премијера 4 Чкаља премијера 14

Чкаља премијера 31 Чкаља премијера 11

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates