Tрибина "Децентрализација културе"

У оквиру првог Међународног фестивала " Чкаљини дани", као пратећи програм ,одржана је у понедељак, 25. марта, у Белој сали Културног центра трибина "Децентрализација културе". Учесник  је био др Владимир Пауновић, културолог, а разговор је водио Иван Богићевић, продуцент позоришта " Чкаља".

     По мишљењу др Пауновића прави назив за децентрализацију културе је заправо "културна демократија" која би требало да реагује и одговори на потребе људи из локалне средине. Истакао је и да се не поставља питање да ли нам је потребна, него колико се једна земља бави децентразацијом, уствари демократијом културе. Подсетио је присутне и на  децентрализацију кроз историју наше земље, осврнуо се и на европске примере којима се бавио у својим научним радовима, али у на садашњи тренутак, стратегију развоја културе, буџет за културу.
       Први  Међународни фестивала академских представа "Чкаљини дани" је добар пример децентрализације културе у коју су укључени цивилни сектор и институције културе и креће од локала, одоздо. Потребно је да се укључе и други, појединци, публика, држава, институције од националног значаја. 
     Ова тема инспирисала је и публику која се питањима, али и искуством и мишљењима, учествовала активно у трибини.
tribina cc 1
 
tribina cc 2
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates