ЗАВРШНО ВЕЧЕ 32. ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ

У Биоскопу Крушевац одржано је завршно вече  тридесет другог Међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига“ у организацији Културног центра Крушевац, под  покровитељством Града Крушевца. 

   По тридесет и други пут у престоном граду кнеза Лазара указана је почаст и упућен  поздрав  најуспешнијим хумористима, сатиричарима и карикатуристима из земаља широм света који су се надметали на тему ПРИЈАТЕЉ у две званичне  категорије ( за младе до 18 година и конкурс за одрасле). Ове године, у категорији одраслих  228 аутора из 44 земље света послало је  196 карикатура , 28 прича, 19 песама и 439 афоризама. На Конкурсу за младе до 18 година пристигло је 183 карикатуре, 18 стрипова и једна прича. На отварању изложбе карикатура овогодишњег конкурса, додељено је специјално признање – легат „ Класово мајсторско перо“ Зорану Михаиловићу из Београда. На овој изложби додељене су и награде младим карикатуристима. Сара Митровић из Панчева , добитица је награде за карикатуру, а Милица Јанков из Панчева добитница је награде за стрип.

     Финално вече свечано је отворила директорка Културног центра Крушевац  и Фестивала „Златна кацига“ Виолета Капларевић.У име Града Крушевца, добитнике награда и љубитеље хумора и сатире  поздравио је градоначелник Иван Манојловић.

          Златну кацигу за афоризам (категорија - писана форма), добио је Дејан Тофчевић из Подгорице из Црне  Горе, док је овогодишњи добитник  Златне кациге за карикатуру, по одлуци стручног жирија,    МЕХМЕТ ЗЕБЕР из Турске.

           Аутор приче “О пријатељству Џона и Џекија” која је добила специјалну награду  “РАДЕ БРКА”  је Душан Мијајловић Адски  из Ниша.

       Поред „Златних кацига“ традиционално су уручене и посебне награде и признања. Овогодишњу Награду за животно дело  добио је композитор Мирољуб Аранђеловић Расински, док је признање Витез од Чарапаније - Сер Харди ове године понео глумац Лазар Ристовски.

             На овогодишњем Фестивалу „Златна кацига“ уручене су награде са првог Међународног фестивала академских представа „Чкаљини дани“ који су реализовани од стране Позоришта „ Чкаља“ и Културног центра Крушевац у периоду од 23. до 31. марта, а све у част легендарног глумца и стогодишњице рођења Миодрага Петровића Чкаље.

           У програмском делу Фестивала наступили су: Мина Глигорић, сопран уз клавирску пратњу Миливоја Вељића ,глумац Фуад Табуџић  и пантомимичар Марко Стојановић.

         На крају свечаног програма Завршне вечери „Златне кациге“ директорка Културног центра Крушевац и директорка Фестивала Виолета Капларевић најавила је тему за наредни  тридесет трећи Фестивал. Хумористичари, сатиричари, карикатуристи и сви који желе да буду учесници наредне Златне кациге, радиће на тему „САН“.

ss zk z 5

sss zk z 1

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates