ИВКО МИХАЈЛОВИЋ И ПРИЈАТЕЉИ - Пионирски парк 25.07.2013. у 20:00

25.07.2013. године у оквиру ЛЕТА КУЛТУРЕ 2013 Културни центар Крушевац је програмом *ИВКО МИХАЈЛОВИЋ И ПРИЈАТЕЉИ* наставио циклус показивања стваралаштва најзначајнијих крушевачких сатиричара са идејом да Златна Кацига има континуитет преко целе године. У програму су поред Ивка Михајловића наступили и млади Крушевачки сатиричари Дарко Михајловић и по први пут Саша Милетић, као и бард хумористичке сцене Крушевца Драган Ракић Сингер. Слово Ненада Вучетића о Ивку као сатиричару и Ивкове афоризме говорио је Марко Вучковић, глумац позоришног студија КЦК Бата Миладиновић, за музику је бринуо Бранко Симић, а неколико речи о мисији Златне Кациге и значајном доприносу Ивка Михајловића сјају Златне Кациге изговорио је Љубодраг Обрадовић - главни и одговорни уредник КЦК. Програму је присуствовао и директор КЦК мр Мирослав Смиљковић са сарадницима.


Ивко Михајловић

Ивко Михајловић представља незаобилазну личност савремене српске сатиричне сцене. Разлог за ову тврдњу нису његови физички габарити, већ значај књижевног опуса који је Ивко до сада остварио као сатгиричар. Кажем као сатиричар, иако Ивко углавном пише афоризме, јер ограничавање на једну форму сатиричног стваралаштва не сме да буде критеријум за ограничавање вредновања оног што Ивко пише и како то пише! Прилог за ову тврдњу јесу и награде чији је он добитник. Да споменем само Домановићеву награду, најважнију нашу награду за сатиру, чији је Ивко лауреат. Иако она доноси материјалну награду за коју се једва може купити два килограма јагњећег печења, што је тужно, радује чињеница да награду добијају људи који писањем сатире доказују да нисмо баш сви овце! Из Београда, административног центра, који за себе воли да приграби и друге централистичке манире, када се погледа на јужну страну сатиричног неба, афористичарска звезда Ивка Михајловића најјаче сија. Љубитељима сатире остаје срећа да их та сатирична звезда обасјава, Ивку да је следи, а Културном центру Крушевац да је представи на прави начин. Ненад Вучетић, (почаствован позивом да прозбори коју о Ивку Михајловићу.)
 

Ивко Михајловић и Љуба Обрадовић
 
Поштовани пријатељи културе и поштоваоци Ивковог стваралаштва!

Поздрављам Вас у име ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ чијем сјају Ивко подоста доприноси својим стваралаштвом. Ја просто нисам могао да одолим, а да као искрени обожаваоц Ивковог стваралаштва не кажем неколико мојих речиница о Ивку и његовом несебичном ангажовању у ширењу путева културе у све делове земље Србије. А све је у његовим књигама тако јасно и једноставно, јер све велике ствари и дела су увек за све јасна и разумљива. Уверићете се у то вечерас и сами.

Једна од његових књига афоризама има наслов *ПУНИМ ГАСОМ НИЗБРДО*, који је вероватно предодређен, самим детињством аутора, које је провео у брдовитом окружењу поткопаничком, у селу Градац, где су брда свакодневни и једини призор, тако да нема бољег наслова за вечиту тежњу сваког нормалног човека за бекством из тренутног чемера, који нас ломи, од овог изабраног. Ивко се уверио да је узбрдо много, много теже, чак немогуће!

И сам дар за афоризам као кратку форму, која погађа тачно у срце, и муњом неумитне истене у трену обасја прави проблем, Ивко је добио самим рођењем и детињством. Јер после речи ГРАДАЦ, увек се намеће одговор ЗНАМ ЗА ЈАДАЦ, као природна доскочица здравог подкопаоничког духа.

Остало је било лако, афоризми су текли сами од себе, тако да је данас пред нама комлетан аутор са својим одабраним стваралаштвом које је објављено у четири књиге, од којих је једну објавио и Културни центар Крушевац, што и мене чини поносним... јер изборисмо се да се и Крушевац поноси благом које име у недрима, а то су бритки Ивкови афоризми, који су и изнедрени збивањима из овог окружења.

Ивково стваралаштво је ипак Светско, и оригинално, јер бар ја нисам уочио ни у једном од око 2.000-е афоризама, да нису на неки начин универзални.

*Велика је штета што људски век
не траје бар пет стотина година.
Имали бисмо велике шансе
да дочекамо обећано боље сутра!*

И сити насмејемо уз Ивкове афоризме! Уживајте вечерас и смејте се слободно и гласно, јер смех је лек!

Љубодраг Обрадовић


Башта пионирског парка је била пуна


Директор мр Мирослав Смиљковић прати програм


Ивко Михајловић, Љубодраг Обрадовић и Марко Вучковић


Марко Вучковић


Саша Милетић


Дарко Михајловић


Драган Ракић Сингер


Бранко Симић


Драган Матејић прати афоризме колеге Ивка Михајловића


Ивко, Ђурђа и Славица

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates