ЧАРАПАНСКИ ДАНИ 2022- ЕТНО ИЗЛОЖБА

У дворишту Културно просветне заједнице, отворена је етно изложба у оквиру манифестације "Чарапански дани" у организацији Културног центра Крушевац, под покровитељством Града Крушевца. Велики број излагача, културно уметничких друштава, удружења грађана и појединаца узели су учешће у представљању нашег поднебља, традиције, а пре свега чарапе, по којој смо ми крушевљани  добили своје друго име. Чарапани и Чарапанија познати су широм наше земље и света, па отуд и данашња манифестација, која је окупила посленике културе и традиције крушевачког краја, као  и велики број посетилаца.
Изложбу и целокупну манифестацију, поздравила је и отворила директорка Културног центра Крушевац, Виолета Капларевић, која се овом приликом захвалила свим учесницима који су узели учешће и оплеменили данашњи преограм Културног центра Крушевац. Координатор ОЈ Културно просветне заједнице Чедомир Милосављевић, посетио је и уручио захвалнице свим креаторима штандова данашње изложбе, као и појединцима који су помогли реализацију Чарапанских дана. 
УГ Етно Расина Крушевац, УГ  Мелиса, Осмех на длану, Етно секција пензионера, Међуопштинска организација слепих и слабовидих Крушевац, Етно секција "Царица Милица", МНРО Крушевац, Креативна радионица-Саша Милосављевић, УГ "Цар Лазар", Крушевац, КУД "Бистрица" Дворане, КУД "Миодраг Вучковић" Здравиње, КУД " Бела Рада" Мешево, КУД " Герасим Вујић" Коњух, КУД "Ћуковац" Велики Шиљеговац, КУД "Полет" Падеж, КУД " Чарапанка" Крвавица, Етно удружење "Кукљинско прело" Кукљин, певачки ансамбл Етно удружења "Кукљинско прело" Кукљин, КУД " Расина" Велики Купци, КУД " Радомир Јаковљевић Јакша" Велика Ломница, МЗ Рибаре и Хемијска школа Крушевац учесници су и креатори дивних штандова који су данас красили једну од најлепших градских сцена. 
Културно уметнички програм, поред певачког ансамбла Етно удружења "Кукљинско прело", здравичара Михајла Грбића из ОШ , младе хармоникашице Милице Лукић из Лазаревца, оплеменио је и оркестар Милана Јаковљевића Куте.  
Из архиве....
Нико не може са сигурношћу рећи када су и како Крушевљани постали  „Чарапани“. Објашњења се крећу од оних која показују добре стране нарави Крушевљана, па до до таквих која приказују и њихове мање лепе особине. Најраспрострањенија су два тумачења. Према првом, друго име Крушевљана потиче из доба Првог српског устанка када су овдашњи устаници изули своје опанке и нечујно у чарапама пошли на Турке. Друго тумачење се везује за обичај мушкараца овог краја да носе лепе, дуге везене чарапе. 
Постоје две легенде везане већ за период владавине кнеза Лазара Хребељановића.
Према првој, најбољи и највештији витезови у кнежевој војсци, а у које је он имао највише поверења, сачињавали су његову личну гарду. Да би се разликовали од осталих, а и из посебне части, као део униформе биле су им додељене везене чарапе, јарких боја које су досезале до колена. Јарке боје за тканину су у средњем веку биле ретке и скупе, самим тим и прилично недоступне за ширу употребу (сем на дворовима великаша), а кад-кад је била и строго прописана само за чланове владареве породице. Сама чињеница да су добили везене чарапе као саставни део униформе је била довољна да добију надимак Чарапани.И у чувеном боју на Косову, на Видовдан 1389. године, управо су се ови војници храброшћу истакли на бојном пољу. Распитујући се о њима, људи су сазнали да су ти храбри Чарапани „из околине Крушевца“- од тада сви из околине Крушевца имају тај надимак. Друга легенда је директно ослања на прву. Наиме, пошто је својим Чарапанима кнез највише веровао, пре почетка боја на Косову, управо њих је послао да уходе Турке. Ови храбри и пре свега сналажљиви момци, су изули опанке, како би били што тиши, да би неприметно и нечујно стигли до турског табора и прецизно преброје људске и оружане снаге.
То је био подвиг који је одјекнуо у целој кнежевој војсци: „Они његови Крушевљани, Чарапани… Свака им част!“

Народна веровања...

 * Традиционално се сматра, да ако сте обукли распарене чарапе, заштићени сте од урока. У последње време је то и у тренду, па вам неће бити тешко да терате урок. Лоша је, пак, срећа бацити старе чарапе, а да их пре тога нисте опрали!? Разлог је у томе што су неопране чарапе испуњене вашом личном енергијом, а не желите да она нестане. Оно што је још горе, неко ко вас не воли могао би да искористи ваше старе чарапе и баци чини које би вам могле шкодити. 

 * Занимљиво је да се веровало да није добро сањати да носите чарапе, јер то предсказује губитке. Али је зато скинути у сну чарапе важило за почетак среће. Старе, поцепане чарапе указују на узалудна надања и лоше управљање домаћинством. Видети окачене чарапе симболизује лажну представу, привид о богатству, а ако их перете у сну – то најављује зараду.

Д3 Д1

Д2 IMG 2535 Copy

2023  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates